torstai 7. elokuuta 2014

Koulun keittokirja vuodeta 1945Tässä yksi ihanuus; Koulun keittokirja, Edit Reinilä-Hellman, neljäs uusittu painos 1945. Mökin kirjahyllystä löytyy vanha koulun keittokirja! Rasvarinkilät, Puhelinkakku, Kaalinkantakeitto, Maitokaali, Luukeitto, Verileipä, Kääressyltty, Ruiskahvi, näitä ei taida enää yläasteen kotitalouden kirjasta löytyäkään. Ajattein jakaa tähän muutaman reseptin, ihan vaan koska oli hykerryttävän hauskaa lukea miten ovat kolunkeittokirjojen ohjeet vuosien saatossa muuttuneet ja miten nykyään meillä onkin laaja valikoima raaka-aineita saatavillamme, tässä kirjassa kaalista on taiottu melkoisen monta ohjetta!

Jankki
1L maitoatai vettä
1/2 veri tai reikäleipää
1rkl margariinia
suolaa
Leipä paloitellaan ja pannaan kiehuvaan maittóon/veteen hiljalleen kiehumaan pehmeäksi. Margariini sekoitetaan joukkoo ja jankki maustetaan suolalla.

Käynyt viili
Liiaksi hapattuneesta viilistä valmistetaan maukas liemiruoka seuraavalla tavalla: kerma kuoritaan, vatataan ja maustetaan sokerilla (ja hiennnetula inkiväärillä), sitten lisätään vähän maitoa, ja hapattunutpiimä pannaan kokkareiksi sekaan.

Kaljakeitto
8dl maitoa
3rkl vehnäjauhoja
suolaa
5dl kaljaa
1-2rkl sokeria tai siirappia
inkiväärinpalanen
Kiehuva maito suurustetaan vehnäjauhoilla. Kalja kiehautetaan inkiväärin ja sokerin tai siirapin kanssa sekä kaadetaan vispiilöiden kiehuvaan maitoon. Keitto sa vielä hetken kiehua, sitä on jatkuvasti vispiöiävä. Suolataan valmiina. Tarjotaan ruskeutettujen leipäkuutioiden tai piimäjuuston kanssa.

Aijai kyllä näitä oli hauska lukea! Löytyy kirjasta toki paljon herkullisen kuuloisia ruoka ja leivonnaisohjeita. Kirjan ohjeilla tehtiinkin mökkireissulla mustikkapiirakkaa ja lettuja, nams! Suraavaksi täytynee opetella tekemään näitä nimikkopikkuleipiäni:)

Hanna tädin kakut

3dl sokeria
1 1/2 dl kermaa
2t leivinjauhetta
1 1/2dl margariinia
6dl vehnäjauhoja
3-4dl perunajauhoja
Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan miedossa uunissa
4 kommenttia:

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ vanhat kirjat on niin hauskoja! Ihana leipuri siellä :)

Kukka kirjoitti...

Voi mustikkapiirakka! :P vanhat kirjat ovat kyllä ihania :)

Hanna Mi kirjoitti...

Ihana vanha kirja! Jankkia olen syönyt lapsuudessa, tosin meillä sen nimi oli leipäressu (hyvää ruisleivästä). Itselläkin olisi keittokirja vuodelta 1907, mutten ole vielä saanut kokeiltua siitä mitään. Ihania kuvia ja tunnelmia. Jäänkin seurailemaan touhujasi lukijana, mielenkiintoisia juttuja!

HanNa kirjoitti...

Näät on kyllä huippuja!mammani luona kanssa lueskellut toista vanhaa keittokirjaa ja ihana pohtia miten monet jauhoiset kädet ovat sitä pidelleet ja rakkailleen siitä leiponeet<3 Hanna Mi: olen muuten kuullut joskus puhuttavan kanssa leipäressusta, pitänee joskus sitäkin kokeilla! Ja kiitos kauniista sanoista ja tervetuloa :)